Utvecklingen av jämställdheten inom föräldraförsäkringen
Föräldraförsäkringen, en hörnsten i svensk familjepolitik, fyllde 50 år i fjol. En ny rapport från SNS belyser både framgångar och kvarstående utmaningar. Medan jämställdheten har ökat, med fler pappor som tar ut ledighet och fler mammor i arbetslivet, visar analysen att jämlikheten släpar efter. Ekonomiskt sårbara grupper har fortfarande svårt att fullt ut ta del av försäkringen, och rapporten pekar på behovet av reformer för att anpassa systemet till ett förändrat samhälle. Rapporten pekar på att jämställdheten har ökat, med fler pappor som tar ut föräldraledighet och fler mammor som förvärvsarbetar. Samtidigt har målet om jämlikhet inte fått samma framträdande plats. Ekonomiskt sårbara grupper, såsom ensamstående föräldrar och de utan fast inkomst, har fortfarande svårt att ta del av försäkringens fulla möjligheter.
”De förändringar som gjorts har framför allt gynnat sammanboende föräldrar där båda förvärvsarbetar och har skett på bekostnad av ensamstående föräldrar och de med en svag ställning på arbetsmarknaden. Det är viktigt att vi ser jämställdhet och jämlikhet som två sammanlänkade mål för att skapa en föräldraförsäkring för alla föräldrar”, säger Ann-Zofie Duvander, professor i sociologi och demografi vid Stockholms universitet.
Läs mer här:
Fler kvinnor än män pluggar vidare – gapet växer i många kommuner
En större andel kvinnor läser vidare efter gymnasiet jämfört med männen. I sex av tio kommuner i landet växer det gapet, visar ny statistik från SCB.
Det är betydligt vanligare att kvinnor läser vidare på högskola än män. Gapet mellan könen har vuxit under de senaste åren.
I riket som helhet hade 66 procent av kvinnorna och 48 procent av männen inlett vidarestudier på högskola inom fem år efter gymnasieexamen.
I Stockholms län var det också vanligare att kvinnor gick vidare till högskolan inom fem år i 2019-årskullen i samtliga kommuner.
– Bland Stockholms läns kommuner var skillnaden störst i Nynäshamn där 66 procent av kvinnorna hade inlett högskolestudier inom fem år efter examen, jämfört med 34 procent bland männen, säger Annica Wallerå, statistiker på SCB.
Läs mer här:
https://www.scb.se/pressmeddelande/fler-kvinnor-an-man-pluggar-vidare–gapet-vaxer-i-manga-kommuner/
Mer fysisk aktivitet i förskolan främjar jämställdhet
I Uppsala kommuns förskolor arbetar pedagogerna varje dag för att skapa en miljö där alla barn känner sig inkluderade oavsett kön. Att noga överväga vad och hur pedagogerna pratar med barnen är en viktig del av jämställdhetsarbetet. Även ökad fysisk aktivitet bland både barn och pedagoger har visat sig vara en viktig del för att främja jämställdhet.
Läs mer här:
AI-verktyg kan främja jämställdhet
Genie Action Toolbox är ett innovativt verktyg som hjälper studenter och anställda på Chalmers att ta konkreta steg för att förbättra jämställdheten. Verktyget har utvecklats av studenter vid institutionen för data- och informationsteknik och använder artificiell intelligens för att ge konkreta råd.
Nationell handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter
Regeringen presenterade i januari en ny handlingsplan för ett inkluderande och jämlikt samhälle. Denna handlingsplan syftar till att ytterligare förstärka arbetet för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter genom att konsolidera, komplettera och kraftsamla arbetet.
Utveckla dina kunskaper genom en webbutbildning
Jämställdhetsmyndighetens utbildningar
Här är tre webbutbildningar som jämställdhetsmyndigheten erbjuder:
- + en ny webbutbildning i jämställdhetsbudgetering
- + en grundutbildning i jämställdhetsintegrering
- + en grundutbildning om hur organisationer kan förebygga våld.
Läs mer här:
https://webbutbildning.jamstalldhetsmyndigheten.se/
Webbaserad basutbildning om jämställdhetsintegrering från Länsstyrelsen Kalmar
Läs mer här:
Webbutbildning om rasism i arbetslivet
https://www.rasismiarbetslivet.se/
Forum för levande historias utbildningar
- + hbtqi
- + likvärdigt bemötande
- + rasism och likvärdigt bemötande.
- https://www.levandehistoria.se/kompetensutveckling