Nyhetsbrev April 2025


Värmdö kommun ansluter sig till Stockholms länsstrategi

Länsstyrelsen välkomnar ännu en organisation som valt att ansluta sig till länets jämställdhetsstrategi.

I sitt beslut förklarar Värmdö kommun fördelarna med anslutningen:

”För att få ytterligare kraft i arbetet med att identifiera jämställdhetsutmaningar och göra förbättringar kan Länsstrategin för jämställdhetsintegrering 2024 – 2027 vara en hjälp.”

”Strategin är framtagen av Länsstyrelsen Stockholm och tar sin utgångspunkt i de nationella jämställdhetspolitiska delmålen och adresserar de viktigaste jämställdhetsfrågorna för just Stockholms län.”

”Syftet är att stärka det regionala och lokala arbetet med jämställdhetsintegrering och att förbättra förutsättningarna för samverkan mellan länets aktörer. Strategin kan användas för att möjliggöra prioriteringar i jämställdhetsarbetet och fördjupa arbetet med jämställdhetsintegrering.”

”Genom att ansluta sig till Länsstrategin för jämställdhetsintegrering och underteckna en avsiktsförklaring erbjuds kommunen bland annat process- och metodstöd för implementering av strategin i den egna verksamheten. I gengäld åtar sig kommunen att synliggöra och dela med sig av sitt jämställdhetsarbete till andra verksamheter i länet, samt delge Länsstyrelsen hur arbetet fortskrider en gång om året.”

Regeringen tillsätter en utredning för att utveckla jämställdhetspolitiken

Senast jämställdhetspolitiken utvärderades var 2015. Sedan dess har Jämställdhetsmyndigheten (Ojämna insatser för jämställdheten 2023:18) gett en lägesbild över de sex jämställdhetspolitiska delmålen och deras utveckling under 2017–2022. I rapporten konstaterade myndigheten att det har skett en förbättring inom vissa områden. Men att utvecklingen mot ökad jämställdhet i många avseenden har stått still!

Därutöver har Jämställdhetsmyndigheten tagit fram fördjupade rapporter där vart och ett av de jämställdhetspolitiska delmålen följs upp och analyseras.

En statlig utredning tillsätts nu, vars uppdrag är att utreda måluppfyllelsen för jämställdhetspolitiska delmålen 1–5. Utredningen ska därefter föreslå hur styrningen för att uppfylla dessa delmål kan bli mer effektiv. En viktig del av uppdraget är att analysera om de indikatorer som används för delmålen är ändamålsenliga och lämna förslag till en mer sammanhållen, kostnadseffektiv och ändamålsenlig styrning av statliga myndigheters arbete för att uppnå de jämställdhetspolitiska målen.

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2024/12/dir.-2024112

Slutbetänkande Frihet från våld, förtryck och utnyttjande

I betänkandet föreslås det en reform av det jämställdhetspolitiska arbetet mot våld: från tidsbegränsade, tillfälliga uppdrag till ett hållbart, långsiktigt arbete genom stärkta grunduppdrag och ett tydligt utpekat ansvar för ett antal centrala myndigheter. Reformen innebär också en förstärkt och samlad samordning av arbetet genom att ett nationellt samordningscentrum mot våld inrättas vid Jämställdhetsmyndigheten. Sammantaget innebär utredningens förslag en förstärkt styrning av jämställdhetspolitiken, som förbättrar möjligheten att uppnå nollvisionen om att alla former av våld ska upphöra.

https://www.regeringen.se/contentassets/47055497dcfc4af08bf183cbeccb316a/sou-2025_28-frihet-fran-vald-fortryck-och-utnyttjande.pdf